Engelliler İçin Diş Tedavisi
Engelliler için diş tedavisi neleri kapsar?
Sağlıklı bireylerin yüzde 85-90′ ında ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanırken, bu oranın engellilerde neredeyse yüzde 100′ e yakın olduğu görülmektedir.
Kliniğimizde diğer diş hekimliği branşlarının yanı sıra lokal anestezinin yanı sıra sedasyon ve genel anestezi altında engelli hastalarımıza hizmet verilmektedir.
Unutulmamalıdır ki engelli bireylerin diğer normal insanlar gibi en üst düzeyde sağlık hizmeti almaları en doğal haklarıdır.
Bright Smiles | Işıldayan Gülüşler İletişimEngelli Kişiler & Diş Tedavisi - Antalya
Estetik Diş Tedavi Uygulamaları - Antalya
Bedensel engelli bireylerin tekerlekli sandalye ile klinik içi ulaşımlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak rampalar, kapı girişleri, tuvaletler ve klinik ekipmanları düşünülmüştür. Unutulmamalıdır ki engelli bireylerin diğer normal insanlar gibi en üst düzeyde sağlık hizmeti almaları en doğal haklarıdır.
26532 sayılı mükerrer Resmi Gazetede 25.05.2007 tarihinde yayımlanan tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğine göre; Madde 8.2: %40 ve üzerinde özürlü kişiler, diş tedavileri için özürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler.
Öncelikle beslenme alışkanlıklarına özel dikkat gerekmektedir. Biberonla beslenebilen engellilerde tüketilen süt, hazır mama ve meyve suları gibi şeker içerikli gıdalar nedeniyle diş çürükleri çok hızlı ve kolay oluşur. Bu nedenle her beslenme sonrasında mümkünse diş fırçası ile, değilse temiz bir tülbent ile dişler temizlenmelidir. Çok gerekli olmadığı sürece gece beslenmeleri olmamalıdır.
Diş çürüğünün ana nedeni şekerli, asitli, diş ve dişetine kolayca yapışıp kalan besin maddeleridir. Engelliye özel bir diyet önerilmemiş ise bol şeker ve karbonhidrat içeren gıda maddeleri mümkün olduğunca tüketilmemeli; tüketileceği zaman da kesinlikle yemek aralarında verilmemeli, bu gıdalar ana öğünlerde tüketilmelidir.
Püre tarzında, yumuşak gıdalarla beslenmek zorunda kalan engellilerde diş fırçalama yapılamıyorsa yemek sonrası ağız çalkalatılmalı veya gıda artıkları silinerek temizlenmelidir. Şurup formundaki ilaçların çoğu şeker içerdiğinden bu ilaçları sürekli kullananlarda ağız-diş bakımına daha fazla özen gösterilmelidir. Hastanın dişleri ebeveyni ya da bakıcısı tarafından mutlaka fırçalanmalı, hasta düzenli diş hekimi kontrollerine götürülerek çürükten koruyucu uygulamaların yapılması sağlanmalıdır. Güven ilişkisi açısından mümkünse hasta takibi aynı dişhekimi tarafından yapılmalıdır.
Sağlıklı bireylerde olduğu gibi engelli bireylerde de diş sağlığı sorunları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Engelli bireyin kişiliğine, duygusal durumuna ve hastalığın medikal durumuna göre uygulanacak tedavi ve psikolojik davranış seçenekleri değişmektedir. Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel ve /veya zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim açısından çeşitli zorluklar içermektedir. Uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında veya sedasyon desteği ile yapılabilirken, ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin tedavileri ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir. Genel anestezi altında, tüm dişlerin tedavisi tek seansta yapılabilmektedir.
Engelli hastalarda kaybedilen her diş daha büyük problemleri arkasından getirir. Diş kaybı ile ortaya çıkan konuşma ve çiğneme problemleri çocuğun eğitiminde ve hayatında verimini düşürebilir. Hastaların çoğu protez ve diğer apereyleri kullanmaya uyum gösteremez. Bu nedenle de eksik dişlerle hayatlarına devam edebilmek oldukça güç olmaktadır. Engelli bireylerde diş tedavi problemleri nedeniyle düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılarak çürükten koruyucu uygulamaların yapılması büyük önem taşımaktadır.
Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak bütün çocukların en doğal hakkıdır. Sağlıklı dişlere sahip olan çocuklar yemekleri daha iyi çiğneyebilir, daha iyi beslenebilir, harfleri daha güzel söyleyerek daha net ve anlaşılır konuşabilirler. Sağlıklı dişlerin estetik görüntüsü çocukların kendilerine olan güvenlerinin artmasını da sağlamaktadır. Bu nedenle genel sağlıklarının da başlangıcı olan ağız ve diş sağlıklarına özen gösterilmelidir.
Başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri lokal anestezi altında gerçekleştirilemiyor ve genel anestezi altında müdahale gerekliliği söz konusu ise tedavinin, anestezi ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale ile uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık kurumlarında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş raporun onaylı bir örneği düzenlenecek faturaya eklenecektir.
Hap Bilgi Bölümü
Kliniğimizde diğer diş hekimliği branşlarının yanı sıra lokal anestezinin yanı sıra sedasyon ve genel anestezi altında engelli hastalarımıza hizmet verilmektedir.
Bedensel engelli bireylerin tekerlekli sandalye ile klinik içi ulaşımlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak rampalar, kapı girişleri, tuvaletler ve klinik ekipmanları düşünülmüştür.
İletişimEngelli Tedavisinde belirlenecek tedavi yöntemine göre iyileşme süreci değişiklik gösterebilmektedir.
İletişimAntlara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ekibi olarak 15 yılı aşkın süre boyunca elde ettiğimiz başarılı diş sağlığı operasyonlarına ait fotoğraflar için lütfen tıklayınız.
Fotoğraf GalerisiAntalya'da Engelli hasta diş tedavisi ve Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
İstatistikler
UNESCO tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun %10’unun yani yaklaşık 6.5-7 milyon insanın engelli olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır.
Klinik Engelli Uyumu
Kliniğimizde diğer diş hekimliği branşlarının yanı sıra lokal anestezinin sedasyon ve genel anestezi altında engelli hastalarımıza hizmet verilmektedir. Bedensel engelli bireylerin kliniğimiz ile ulaşımlarını kolaylaştırdık.
Bilgilendirme
Tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğine göre; %40 ve üzerinde özürlü kişiler, diş tedavileri için özürlülük durumunu belgelendirerek, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler.
Antlara Dental Diş Kliniğinde kaliteli doğru tedaviyi bulacaksınız.
Antalya diş hekimi ihtiyacınız olması durumunda; Lara / Antalya'da bulunan tam teşekküllü Antlara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi iletişime geçebilirsiniz.