Diş çürüğü, karbonhidratların bakteri plağı içerisindeki mikroorganizmalar tarafından parçalanmasıyla oluşan organik asitin diş sert dokularında meydana getirdiği demineralizasyondur.

Çürüğe neden olan besin faktörlerini çocuk ve ailesi bilirse çocuk bu besin maddelerini daha dikkatli ve bilinçli şekilde tüketebilir. Şekerli yiyecekler kolalı içecekler ve meyve suları, unlu, nişastalı besinler meyve vb. yiyecekler diş fırçalama esnasında yeterli bir şekilde temizlenmediğinde çürük oluşumu ortaya çıkabilir.

Yapılan çalışmalarda tüketilen şeker miktarı ile çürük arası ilişki saptanmıştır. Bu çalışmaya örnek eğer çocuğunuz çok fazla şekerli yiyecekleri tüketirse dişte çürük oluşumu daha fazla olabilir. Yapılan araştırmalara göre kolalı içecekler ve sitrik asit içeren meyve suları gibi maddeler dişlerin demineralizasyonuna sebep olur.

Ailenin diş fırçalama konusunda da çocuğa pozitif etkisi oldukça fazladır. Aile bu konuda çocuğa örnek olmalıdır. Çocuk ailede diş fırçalama eylemini gördüğünde kendisi de aynısını yapmak ister böylelikle aile çocuğu teşvik etmiş olur. Çocuklarda yaşın artması ile dişleri fırçalama alışkanlığı doğru orantılı olarak artmaktadır.

cocuklarda-dis-ficalamanin-onemi

Araştırmalar gösteriyor ki buna sebep olan da çocuğun bilinçlenmesi ve doğru fırçalamayı ailesinden öğrenmesidir.

Çocuklarda diş fırçalama günde en az iki kez (sabah ve akşam) veya 3 kez ( sabah, öğlen ve akşam) yemeklerden sonra fırçalanması önerilir. Fırçalama işleminin en az 2-3 dk sürmesi gerekir. Kısa sürede fırçalanan dişlerde besinler yeterince temizlenmeyebilir. Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocukta diş fırçalama alışkanlığını arttırmak için aile, çocuğun dikkatini çekebilecek renkte ona özel diş fırçası ve macunu almalıdır. Diş fırçalama konularını anlatan kitaplar aile yardımıyla okunabilinir. Çocuk diş fırçalama konulu çizgi filmler izleyebilir. Ailelerin oyuncak mağazalarından alabileceği diş seti oyuncağı ile çocuğun ilgisi arttırılabilir. Okula başladığı yaştan itibaren çocuk şarjlı diş fırçası alışkanlığı kazandırılabilir. Aile ve çocuk dişlerinde çürüğü fark edebilmesi zaman alabilir. Eğer çocuk besinlerdeki ve içeceklerdeki ani ısı değişimlerine (soğuk-sıcak) karşı hassasiyet yaşarsa ağızda kötü bir koku hissederse diş üzerinde oluşan siyah, kahverengi lekelenmeler, diş kırıkları, diş ağrısı var ise tatlı veya ekşi besinlere karşı hassasiyet yaşıyorsa bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Aile ve çocuk kliniğimize randevu ile geldiğinde şikâyete uygun olarak çürüğe yönelik teşhis yöntemleri ile yaklaşılmaktadır. Bu noktada bilinen hastalık veya bilinmeyen hastalığın belirtileri tanımlanmalıdır. Çocuk hastada kapsamlı bir tıbbi hikâye alınması gerekir, bunun amacı çocuk ve ailenin bilgisiyle iyi ilişki kurulması, genel durum ve hastalıkların olası belirtilerinin tanımlanması, ağız dışı ve ağız içi muayene sonucunda doğru tanı konulması ve uygun tedavi planı yapılmasıdır. Çocuk hastanın mevcut şikâyetleri, geçmiş diş tedavileri, kötü ağız alışkanlıkları, ağız hijyeni alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıkları bilgisi bu konuda tedaviye ışık tutmakta ve yardımcı olmaktadır.

Araştırmalar gösteriyor ki çocukların ilerleyen yaşlarda dişlerinde problem yaşamalarının büyük bir kısmı, okula başlama döneminde erken kaybedilen süt dişlerinden ya da sürekli çürüyen ön dişlerden meydana gelmektedir. Diş çürükleri oluştuktan sonra ne kadar geç tedavi edilirse, tedavi o kadar komplike hale gelir. Bu nedenle, diş hekimi kontrollerine gitmek çok önemlidir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir. Çocuklarda 6 ayda bir diş kontrolü önerilmektedir.

Çocuk diş kontrolünün önemini içinde bulunduğumuz Corona döneminde de ailelere bir kere daha hatırlatmak isteriz. Kliniğimizde Covid-19’a karşı tüm önlemler siz ve çocuğunuz için alınmış bulunmaktadır. Her hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra maske, önlük ve gözlük çıkarılarak el ve yüzümüzü detaylı şekilde yıkıyor, her hastamız için ayrı maske takıyoruz. Ayrıca her gelen hastadan sonra kliniklerimizi havalandırılıp dezenfekte edildikten sonra bir diğer hastamızı kabul ediyoruz. Bu sırada siz değerli hastalarımızı bekletme salonumuzda bekletiyor, olası bir kalabalık oluşmaması için her hastamıza tam saatinde klinikte olmasını rica ediyoruz. Çocuğunuz ile birlikte sağlıkla gelebileceğiniz ortamı sizler için sağlıyoruz. Ayrıca çocuklarımızın tedavisinden sonra onları bir sonraki tedaviye teşvik edecek cesaretlendirme sertifikası veriyoruz.

Aileniz ve çocuğunuzla sağlıklı günlerde kliniğimizde buluşmak dileğiyle...

< Antlara Dental Blog Yazıları

dentist-alp-tolga-cintav

Dt. Alp Tolga Cintav

Oral Diagnoz ve Radyoloji Uzmanı Dt. Alp Tolga Çintav 1973 yılında İstanbul’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2006 yılında mezun olmuştur.

Dt. Alp Tolga Cintav